Vam assitir a l’últim ple de l’any. El ple de resum de totes les coses que han passat, però sobretot el ple de l’any per preparar l’any que ve. És el ple dels pressupostos. Sorprenentment, l’alcalde va callar. Va callar perquè diu que no volia contestar tanta demagògia. La saviesa popular ens diu que qui calla atorga, però és així? Anem a analitzar quines són les opcions a este silenci. Un silenci que no ha estat tal, perquè l’alcalde només va callar al ple, però va justificar-se a la ràdio i a les xarxes socials.

 

Va callar perquè no tenia res a dir?

 

Clar que si que tenia coses a dir, però segurament no li agradava dir que s’havia equivocat criticant anteriorment els lloguers que es pagaven quan actualment es paga quasi bé el triple. També que no funciona la clínica, la nostra clínica, que baixa any rera any el nombre de socis (gràfica 1), que cansats de no tenir cap benefici deixen de pagar la quota. De la mateixa manera, tampoc li agrada reconeixer que Amposta està bruta, que han tardat 3 anys en tenir un nou contracte per a la neteja de la ciutat i que ara està empantanat. És un fet que el govern de l’Adam Tomàs no paga al COPATE des de fa mesos. Que devem un any de basures. Tot i que els ampostins paguen religiosament.

Gràfica 1

Va callar perquè no va voler debatre?

 

Segurament si. Però qui no vol debatre a un ple? Qui no vol discutir les partides i les polítiques que es faran i executaran durant els pròxims mesos? Doncs algú que té una majoria absoluta i per això té el dret, ell, de dir el que vulgui, d’atacar a tothom, però aix si li repliquem alguna cosa. O bé diu que fa 28 anys que es feia malament, o que es va trobar el poble o ens fa callar tallant el micro. Això si, desprès ens ataca al programa ‘Alò presidente’ de cada divendres, on reparteix carnets de bons i mals ampostins. També en el mateix programa diu que rebaixa impostos. Mirem la següent gràfica. Són la recaptació per habitant. Ha baixat des de 2015? Som menys habitants i recaptem més. Nosaltres, si governem, ens comprometem a baixar la pressió fiscal dels ampostins a nivells de 2015.

Gràfica 2

 

Va callar perquè el que deiem era veritat?

 

Titllar de demagògia dades reals extretes del pressupost de 2019 i de 2015 es enganyar a la gent? Sabem que a Adam Tomàs ha manifestat que no es creu tot el que li diem. Llàstima que hi ha l’hemeroteca, les poques dades que ens arriben (ja veieu de transparència poca, tot i plenar-se la boca), i la bona feina dels nostres regidors, ens permeten reafirmar en els nostres pensaments que més hem repetit durant aquest any. Hem perdut l’oportunitat de tenir Saica a l’Oriola, qüasi perdem els estudis universitaris d’Euses per la desidia de l’Alcalde, es gasten més del doble en lloguers que en governs anteriors (de 53.400€ al 2015 a 112.079€ al 2019), l’eficiència energètica no arriba ja que només s’ha executat el 30% de l’inversió (veure gràfica3), els pressupostos són paper mullat, han augmentat massa la partida de festes i festetes, hem perdut socis de la clínica en els últims 3 anys,…

Gràfica 3

 

I ara que encarem l’últim any de legislatura ens preguntem. On és el Pavelló2? On es el CAP2? I la Casa de la Gent Gran? I les Mestresses de Casa? I la nova comissaria de policia municipal? I la millora de la mobilitat? I el contracte de la neteja i parcs? I les empreses que havíen de venir? I la transparència? On són els carrils bicis? Calia incrementar la contractació en 1M€ més a l’any tenint els mateixos serveis? Calia donar part de serveis socials a fundacions privades vinculades al seu partit i a la seva família? Calia rebatejar els Gegants de la Ciutat? Calia enganyar a la gent dient que hi ha un padró més gran del real? I que tot això és gràcies a ERC? I els camins rurals, ja estan bé? I el gran projecte de ciutat, els pluvials? Un millió d’euros enterrats sense saber on podem abocar l’aigua. Al principi ens havia de donar permís la Comunitat de Regants, desprès l’ACA, al maig no calia permís, a l’agost la culpa era de la CHE i de la Comunitat de Regants,… Tot això sense haver enviat el projecte a l’entitat corresponent ni, es clar, sense haver aconseguit el permís corresponent per poder abocar l’aigua al Canal.

 

A totes aquestes preguntes el Sr.Alcalde respon ‘vuelva usted mañana’ perquè ell cobra igual però la ciutat està parada. També contesta, com deiem, a les xarxes socials on enganya més que publica. Només cal veure l’exemple on fardava de la gran pujada d’habitants d’Amposta gràcies a les polítiques d’ERC. Gràfica4. Va atrevir-se a enganyar a la gent en uns 400 habitants. Si ho fa amb el cens, amb que més ens voldrà enganyar?

Gràfica 4

 

El que tenim clar és que l’Alcalde va callar perquè no pot respondre a totes aquestes preguntes, ni a moltes més que es fan tots els ciutadans.

Que l’any que ve ens porti diàleg i transparència real, la base de la democràcia.