Reconeixeu aquestes sigles oi? Qui ha treballat en empreses i entitats, segurament si. Per als que no us ho explico, són estàndards de qualitat per certificar que els serveis donats o productes elaborats compleixen amb els requisits necessaris de qualitat. N’hi ha d’altres tipologies com els 14000 que són per certificacions sostenibles, o els 37000 certificacions de responsabilitat social. La veritat que està molt bé complir estàndards. Dóna seguretat. Però i si per molta qualitat que es doni no serveix per a l’usuari o el ciutadà.

D’exemples un munt, el 1975 segurament el reproductor de vídeo BETAMAX de Sony complia tots l’ISO, i tenia més qualitat d’imatge, però l’usuari no el va usar i va perdre la batalla comercial contra VHS. Un exemple més actual, i que el poden entendre els millenials, és el SAMSUNG GALAXY NOTE que segurament passava totes les ISO però tenia un problema, explotava la bateria. Per tant, la gent no el comprava per por a patir un accident.

Us poso aquests exemples perquè al llegir la notícia que a l’Ajuntament d’Amposta s’han renovat les ISO 9000 a les àrees de comerç i turisme m’ha semblat una notícia de finals del 80, hauran tornat les hombreres? Locomia torna a sonar per la ràdio? Bé, no cridem al mal temps, però segurament als 80 hagués sigut una fantàstica notícia. Però ara? Fa més de tres anys que miro i analitzo la feina del govern de la nostra ciutat. Objectivament, si això és una notícia destacable, si aquesta és una notícia destacable per al govern de la nostra ciutat, dóna ganes d’obrir un navegador web, teclejar atrapalo.com, sólo ida,…

Però no és el cas, el cas és de repensar la ciutat, el cas és d’adaptar els serveis a la gent, el cas és posar al ciutadà al centre de tot, el cas és fer forta la ciutat per a una següent crisi. Treballem, dia a dia, perquè no passi el que va passar amb la crisi de 2008, que la ciutat tenia moltes ISO però va caure en un pou del qual encara no hem sortit. Hem de fer una ciutat resistent a qualsevol crisi.

Que passaria ara amb l’atur si de cop i volta la Generalitat no poguès donar un euro a plans d’ocupació? Doncs que passaríem fàcilment d’un 13% d’atur a un 17% d’una manera ràpida. Que passaria si l’Ajuntament hagués de baixar el capítol 1, les nòmines, perquè no recapta prou? O si la gent no pogués pagar IBI tan alts perquè els sous són massa precaris? Sabeu que passaria? Que cauria tot el sistema de favors, col·locació que ha generat el govern d’ERC i que no busca l’eficiència de l’Ajuntament (per molta ISO que tingui) sinó que busca, simplement vots.

Pertanyo a un partit polític, sí, però per a mi la política és una altra cosa, és fer el bé comú, servir a la gent i que la gent valori si el projecte ha estat ben fet o no. Em deia un empresari que ‘Amposta hi ha hagut 4 anys de paràlisis, cal recuperar l’orgull i la motivació de fer coses grans’. Potser no complirem cap ISO, o almenys no en farem notícia, però us puc ben assegurar que volem portar Amposta més enllà, portarem Amposta al futur.