Camàndula (I)

Camàndula, romanço, broc, falòrnia o com la coneixem més popularment a les nostres terres milonga. “No me contes milongues” és una expressió que hem escoltat molts cops com a expressió per fer callar algú que veus que t’està enredant. Algú que veus que et vol enganyar. Però etimològicament, camàndula, ve d’un poble italià on es va crear un rosari que invita a resar 30 avemaries, tot i què aquí a la Península l’accepció va més pel costat de combregar en rodes de molí.

Durant aquests dies de Nadal, i mentre menjàvem polvorons i torrons, l’Ajuntament ens volia fer empassar “molletes de pa”, engrunes positives, per fer passar allò que es va aprovar als pressupostos i, en general, la situació ideal que ens volen vendre des dels despatxos del primer pis.

Anem a pels exemples més flagrants. Per exemple, un que es fragua sempre pels voltants de l’octubre. Aquest es una camàndula repetitiva. O fake new modo repeat per als millenials. “Amposta, a punt d’assolir els 22.000 habitants” , notícia del 21 de setembre de 2021, té tots els elements: titular explosiu, mirada al passat abans del govern d’ER, i sabó, molt de sabó a la bona feina del govern actual. Sempre, sempre, sempre, aquesta notícia queda contrastada amb les estadístiques del IDESCAT quan les publiquen a principis d’any. Com podem veure a la següent imatge la població a dia 31 de desembre de 2021 és de 21.317 habitants, lluny de 22.000 habitants o dels 21.850 habitants que certifica la noticia.

Mirem nosaltres el passat, el que volia vendre ER i la realitat.

201920202021
Notícia
Data18 de novembre de 20197 de juny de 202021 de setembre de 2021
Dades notícia21.90021.53421.850
Dades reals20,73821.11521.317
Diferència1.162419533

Quina versemblança té la notícia amb la realitat? Quines ganes hi ha de demostrar, via l’augment de la població, que ‘Amposta va bien’? El que està clar que sembla que l’estratègia del govern de l’Adam sigui aquella màxima de ‘una mentida dita mil vegades es veritat’ del gran manipulador Göbbels. Però el que es cert que la crisi de la COVID i la implantació del teletreball ha expulsat la pobresa de la ciutat cap als pobles o ciutats més barates com deixa de manifest aquest article de La Vanguardia del 7 de novembre de 2021. És això el que està passant a Amposta? O són les polítiques de ER de festa i rock, però poca empresa nova implantada que atrauen a les persones com les abelles a la mel? Jo ho tinc clar però i, vosaltres? Compreu el relat?

Una altra peça del relat que es vol construir. L’Ajuntament d’Amposta, entre els 20 municipis de més de 20.000 habitants de tot l’Estat més sensibles amb la gestió social de la covid. Què penseu quan llegiu aquest titular? Uoooo Amposta ho ha petat amb el tema de les ajudes socials, que bé que l’Ajuntament s’ha posat tant al costat de la gent en una situació tan sensible. Se’n va fer ressó la premsa ? Es clar que si. Via nota de premsa el govern d’ER s’inflava el pit.

Però la realitat es que si bé se’ns volia fer creure que Amposta era dels millors ajuntaments de l’Estado Español en la gestió del COVID, la sensibilitat no és el mateix que l’excel·lència. I és aquí on radica la manipulació. Només cal veure els titulars de la premsa.

De veritat Amposta va destinar molt més diners que d’altres poblacions a pal·liar la pandèmia? Ajudes COVID a empreses de 200.000€ inicials, al final efectivament se’n van destinar 72.000€. També van fer passar ajudes COVID el tema de les estades d’estiu, o millor dit subvencionar empreses per fer les estades d’estiu i augmentant el cost per les famílies d’Amposta. També van fer ajudes COVID el tema “sonen les terrasses”? Era l’estratègia de 2020. Fer passar qualsevol ajuda per ajuda COVID. Això no ho diem nosaltres ho va dir el Sr. Alcalde en un Ple. Per cert, les ajudes COVID de 2021 per a empreses i comerços van desaparèixer per art de màgia durant el transcurs de l’any.

I per acabar i no fer llarg aquest post, que segur que n’hi haurà una segona part. Un altre titular que hem llegit aquest Nadal “Amposta amortitza de forma extraordinària 1,3M€ de préstec”.

Una notícia que té dos variables a comentar. Primer de tot que, després de preguntar a les comissions de pressupostos si s’amortitzaria aquest 1,3M d’euros abans de final d’any no ens van respondre. Que no ho sabien. També que era 1,3M€ que es va fer una modificació de crèdit de cara a finals d’octubre per tant aplicable de cara a novembre. Però es va estirar fins a finals de desembre. Per què? Per falta de solvència, segur.

Però el que més sorprèn és el terme extraordinària. Tenim entès que aquest 1,3M€ estava dins d’un préstec per a inversió del PAV2. Com que a principi de gener ja havia arribat la subvenció s’havia de pagar si o si. Per tant extraordinària? No. Com diem, s’havia de pagar si o si, i s’ha allargat al màxim per falta de fons. Per això també, i per si de cas es va contractar una línia de crèdit d’1M€ per evitar tensions de tresoreria de cara a final d’any. https://www.amposta.cat/ca/registre/plec-condicions-administratives-tecniques-contractacio-operacio-necessitats-transitories-tresoreria

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Previous Article

Moció per homenatjar els republicans que van construir la val de Zafan

Next Article

Debat del Ple de Gener 2022

Related Posts
Llegir més

‘Gambito de Dama’

article d’opinió de Manel Masià Soc de les persones que abans de començar un article o una nota…
Total
0
Share