La deixadesa i els pedaços com a mètode de treball.


Congelar impostos no és baixar-los. És congelar-los!

Dilluns es va celebrar el Ple d’Ordenances. Per a Junts per Amposta, el segon Ple més important de l’any. És un Ple on es discuteix la modificació, la creació i la derogació dels diferents impostos i taxes que afecten totes les Ordenances Fiscals, que són les que regulen tots els preus públics que pot cobrar l’Ajuntament.


Segur que coneixeu els més importants: l’IBI, la taxa de la Brossa, l’impost de Vehicles, la taxa dels Guals,… però també es regulen les llars d’infants, els preus dels espais públics, el cost de les entrades de cultura, la grua municipal, …


Durant la setmana ja vam anar veient que els impostos es congelarien. Greu error. Queda clar que l’equip de govern no està dins de la realitat ampostina. El govern d’ER no té projecte per a la ciutat. I tampoc s’esforça a tenir-lo.


Després de pujar impostos i taxes durant dos anys seguits, tal com heu pogut notar a les vostres factures de l’aigua i als càrrecs de l’IBI urbà i rústic i sobretot al de la brossa, el govern decideix mantenir la pressió fiscal a tots els ampostins. Durant el Ple de l’any passat li vam dir al govern d’ER que no sabíem quin era el paràmetre econòmic que li feia pensar que podia pujar impostos en plena pandèmia. No va saber què contestar. En el ple de dilluns passat li vam tornar a preguntar què li feia pensar que la ciutadania, les empreses, els autònoms i el comerç s’havien recuperat de la crisi de la COVID-19. Un any, el 2021, en el que s’han anul·lat les Fires, per la falta d’interès i de treball de l’equip de govern, mentre a d’altres poblacions s’han realitzat sense cap problema. També el 2021 s’ha amortitzat, aprovat en el ple de dilluns, 1,3M€ de prèstecs als bancs i no s’ha aprofitat per a ficar-los en ajudes, tot afavorint així els bancs i de passada, com qui no vol, s’han maquillat els números de l’Ajuntament. Un any en el que no es donarà ni un euro, ni un, per ajudes COVID. Tot això, sumat, no ens deixa cap dubte: la gestió econòmica i empresarial de l’ajuntament és nefasta i asfixiant per la ciutadania. És el resultat de tenir la deixadesa com a mètode de treball. I la conseqüència, no pot ser de cap altra manera, és que no ve cap empresa a fer inversió a Amposta.

Tenim un Ajuntament molt poc Bussiness Friendly i molt la Pagueta Friendly. Enlloc de crear les condicions per crear llocs de treball, et paga la llum. I tu els tornes a votar perquè et continuïn pagant la llum. I així tot.

Anem a pams. Tenim poc a dir de les modificacions sobre l’ús de renovables i les rebaixes d’impostos si es fan cert tipus d’obres, idees que JuntsxAmposta portava dins del seu programa polític i una moció que vostès no van aprovar de SomAmposta del mes passat. Sorprèn molt la falta d’idees, la improvisació, la deixadesa, la clara manca de projecte del seu govern.


És més, com els vam fer notar l’any passat, la regulació per a la recollida de paper i de cartró havia de ser compensada d’alguna manera per començar aplicar el que sempre els hem dit des de juntsxamposta: “qui més recicla menys ha de pagar”.


Res més? No poden oferir res més a la ciutadania? Desprès d’una pandèmia que ha aturat tota l’activitat econòmica? Només 72.000€ en ajuts directes al COVID.


Com dèiem en un dels punts anteriors, enguany hi havia pressupostats 100.000€ per ajudes al COVID. Doncs ni això. Tampoc arribaran.

Estudiades a fons les ordenances i els preus públics, es veu clarament i sense dubte que la majoria podrien, i haurien, de ser més socials, calculades sobre la renda per tal d’ajustar al màxim els preus amb els ingressos de la ciutadania.


Però per a què volem una regidoria d’igualtat, de serveis socials i d’educació si no proposen, per exemple, que els preus públics de la llar d’infants siguin més justos per a tothom. O per a que la piscina ajusti els preus amb el barem de la renta, sense fer competència deslleial amb les empreses privades. Estic convençut que podríem trobar un terme més just, més d’esquerres. Entenc que la ciutadania està confosa. Abans de vostès i segons deien vostès, ens governava un partit de dretes que tenia, segons vostès, unes tarifes no ajustades a les necessitats de la gent. I ara, què? Ara ens governa un partit suposadament d’esquerres que, ves per on!, l’únic que fa és augmentar impostos i aplicar pedaços i més pedaços.

Un altre preu a tocar: la grua. No es el mateix 200€ per a una família que en guanya 1000€, que per una família que en guanya 4000€. Una de les dues no ho podrà pagar i, clar, l’haurem d’ajudar via serveis socials. La història repetida. Les famílies asfixiades econòmicament i per tant depenents dels ajuts que vostès reparteixen.


Una ordenança que sí està adaptada a la renta és la d’ESARDI, però s’haurien d’actualitzar els càlculs perquè estan referenciats al SMI de 2017 i no al de 2021. Hi ha més de 200€ de diferència entre el 707€ del 2017 al 965€ del 2021. Per tant molta més gent s’hi podria acollir.

Un altre cop deixadesa, deixadesa i més deixadesa

Un altre tema a afegir, tant a les llars d’infants com a ESARDI, hauria de ser que dins el còmput de càlcul global no es tinguin en compte els avis que viuen dins de la unitat familiar, tal com ja s’ha fet en diverses poblacions per tal que, com ha passat durant la crisi, els avis no se’n vegin afectats.


I així tantes i tantes modificacions, actualitzacions, regulacions,… que farien els preus públics més justos i adaptats a la realitat econòmica de les famílies.

És per això que vam votar contra d’aquesta modificació d’ordenances perquè estem convençuts que no és la modificació d’ordenances que necessita ara, i en un futur proper, Amposta, i que han modificat només el mínim del mínim.
Creiem que no han estat ambiciosos i només han complit amb l’expedient. Deixadesa, improvisació, pedaços per tot arreu, nul·la capacitat d’escoltar i de copsar la realitat d’Amposta i, lamentem dir-ho, falta d’implicació i de treball a fons per part de l’equip de govern.

Creiem que s’hauria d’haver fet més, molt més. Retornar els impostos i les taxes a nivell de 2019 i deixar recuperar la societat d’aquesta crisi covid i la que, sembla, que arribarà en breu.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Previous Article

Debat a Amposta Ràdio sobre el ple municipal d'octubre de 2021

Next Article

Servei públic: Traductor d’excuses.

Related Posts
Llegir més

Repensar

El títol de l’article parlar clarament de la intenció del mateix. Re (Prefix que entra en la formació…
Total
0
Share