Debat del Ple de Pressupostos 2022

Intervenció inicial

Crec que ahir al debat del Ple de pressupostos es van veure uns quants dels elements que estan succeint durant tot aquest mandat.

Durant aquest mandat hem tingut falta de transparència, molta falta de transparència.

Mala gestió econòmica, sobretot a partir del 2018. Any abans d’eleccions. Que el govern d’ER va gastar el que tenia i el que no tenia per a guanyar-les.

Posar el retrovisor, fer l’arqueòleg de coses que van passar fa 10 o 15 anys que jo crec que ja no colen per a la ciutadania. Sobretot després de 6 anys governant.

I voler vendre fum, o un cavall, per part de l’equip de govern que veu que no li surten els números i la ciutat continua igual de mal mantinguda o degradada.

Del primer element o l’opacitat, o la falta de transparència, va ser flagrant que s’intentés enganyar a la ciutadania en los números que es van entregar a l’oposició. A l’oposició se’ns dona una informació i natros vam preguntar no hi hauran canvis abans del ple. Se’ns va contestar que no.

Quan jo vaig fer l’exposició se’ns diu que aquell dia mateix hi havia canvis. Uix quina casualitat. Sap que passa que es la tercera vegada que passa això. Cada cop que hem debatut pressupostos sempre hi ha canvis. I vostè, vostè, ens pot agafar en fals. Sempre ho fa el seu govern. Sempre.

Per això repeteixo que havíem preguntat si els números serien els correctes de cara al Ple. La resposta del seu govern va ser que si. Com que ja esperava que hi haguessin canvis vaig anar a preguntar a intervenció si hi havia una previsió de tancament. Per evitar el ball de xifres que ens té acostumat. I la interventora em va dir que no m’ho podia donar sinó donava el si el regidor via instància. Cosa que atenta contra la llei de transparència catalana.

Per tant si hi havia una previsió. I vostè també ho va dir que n’hi havia durant el debat del Ple. Però clar l’oposició no ho pot tenir. Per tant natros anem en una mà al darrera quan anem als debats a molts de plens. Però al debat de pressupostos més. I va a pitjor. Cada any pitjor. Molt pitjor.

Però de veritat ja no espero transparència per part de vostès. Espero que la Generalitat els obligue a ser transparents. Per a vergonya seva. Sou tant transparents que no es veu.

Compromisos

Dimecres passat hi va haver la roda de premsa de presentació de pressupostos. Veient declaracions de l’Alcalde que diu que “hem elaborat per complir els compromisos de l’equip de govern amb la ciutadania”

Quins compromisos? Els de 2021 (7,5M€ d’inversió, sobretot quan ni han començat un 65%), Els de 2020 de la reactivació económica? Els de 2019 quan s’anava a inaugurar el FABLAB, al juny, i les mestresses de casa? Els de 2018 quan es va començar el casal CIVIC i s’havien de tardar 10 mesos d’execució? O l’enllumenat que en alguna asamblea havia dit que s’havia d’acabar al 2019.

Va poder mantindré el compromís de baixar impostos? Doncs no, va baixar-los va guanyar les eleccions, i els va tornar a pujar durant dos anys seguits. En una recaptació record aquest any.

Va poder mantindré el compromís de no tenir més càrrecs a part de l’alcaldia? Doncs no

Mantindrà el compromís dels dos mandats? Em sembla que no.

Per tant no parli de mantenir compromisos. Que vostès no en compleixen cap.

Pendre per tonta a la ciutadania. Dimecres l’alcalde va dir que mantenint els impostos es com baixar-los perquè no augmenta l’IPC o la inflació. Si la gent se’l creu es el seu problema, però no podem tractar així a la ciutadania. Algú que li pugen els impostos dons anys seguits, i ara els ho pugen els preus dels serveis bàsics per culpa de l’inflacció. Un ajuntament ha de donar empatia. Buscar una manera de fer pagar menys pels serveis depenent de la renta de cadascú. Això es governar posant les persones al centre. Ens hem de posar al costat de la ciutadania. Esta és l’Amposta del Si que vol construir JuntsxAmposta en contraposició del barco y circo del govern Tomàs.

Pressupostos en general

El primer any que vaig fer el debat de pressupostos vaig dir-li que el pressupost era desequilibrat, i que el pressupost de 2021, quan entràvem en la tercera onada era irrealitzable, i a la vista està, que no s’ha realitzat quasi res de la inversió prevista. I si, clar, ja ens va dir que seria per acabar el mandat, però dels 7,6M€ que havia d’invertir no ha començat, sent benevolents, ni el 35%. Vostè va fer càlculs ràpids però Per tant era un pressupost irrealitzable.

I ja li em dit molts cops, la situació no ve d’ara, ve de la seva gestió en els últims anys, agreujat des de 2018, on, i li vull repetir, totes les dades econòmiques de l’ajuntament, de l’hospital i de la residència tenen un mateix sentit: negatives. LI en dic algunes per recordar-li. Tancament de pressupost de l’Ajuntament de 2020. El rati de liquidesa o liquiditat per a que la gent ens entengui. Allò que diferència entre l’actiu circulant (tresoreria i actius a cobrar a curt termini) i allò que et poden exigir de manera ràpida (pagaments a proveïdors). Té una ratio per sota de 2 que seria lo normal. Al debat de l’any passat de pressupostos ja li vaig dir que seria menor de 2. Vostè va fer brometa sobre les meues teories econòmiques. Una altra dada, el fons de maniobra (Acorrent – Pcorrent) va baixar més d’un 60%, quasi 6M€. Ja sap el fons de maniobra es molt important de cara a garantitzar la liquiditat i la solvència d’una empresa en el curt termini, que són els pilars fonamentals en matèria financera. Tancament de pressupost de l’hospital. L’hospital ha perdut de fons de maniobra de 2014 a 2020 2M€ i per primer cop entra en negatiu. Lo mateix que a la residència que 2017, 2018, 2019, 2020 està en negatiu.

Quan li diem estes coses, vostè ens parla del cavall. Que si no parlem bé del cavall no el vendrem. Que vol vendre? La seua magnífica gestió econòmica ? No s’aguanta per cap lloc. Ja li vam dir l’any passat i li tornem a repetir este any.

Quin era el meu argument. La bola es fa gran. I ja fa temps que va la cosa. Des de 2018. I els tancaments de pressupost de 2020 ho demostren. No només a l’Ajuntament. També a l’hospital. També a la residència d’avis. I va ser una exposició tècnica. Si. Estem a un Ple de Pressupostos. 

Emergència Ampostina

Durant l’any de la COVID està clar que es va posar de moda el concepte emergència sanitària. Amb el temporal glòria es va acunyar el terme: l’emergència climàtica. I crec que es hora d’anunciar l’emergència ampostina. I que vull dir amb l’emergència ampostina? No podem seguir aguantant la seva forma de fer. Estos pressupostos continuen fent la bola gran. Més deute per executar coses que ja s’havien d’haver fet, que ja s’havien d’haver executat. I perquè no s’han executat quan s’havia demanat un crèdit per exemple per fer les mestresses de casa. Pos que si començàvem la inversió no podíem pagar les despeses corrents de la casa. I per què ens passa això? Hi ha varios factors:

Augment desmesurat de nomines (que ara ja no creixen a l’Ajuntament sinó que van a parar a Amsermu)

Despesa descontrolada en coses que no aporten valor o no tenen retorn.

Despesa

No poden ser pressupostos de recuperació econòmica quan baixa la despesa en empresa en 1,3% i que no arriba al 1% del pressupost.

No poden ser de recuperació si no tenen mesures COVID quan aquestes desapareixen.

Igual que les ajudes COVID són tan ràpides que tampoc aquest any s’han vist. Vostès prometen recuperació i treuen ajudes que no han tingut temps.

No poden ser pressupostos de recuperació empresarial i comercial quan la despesa en comerç baixa un 4%. I és el 0,85% del pressupost. O sigui la suma de comerç i empresa són un 1,75% del pressupost. Segueixen cobrant terrasses i encara tenen restriccions i hauríem d’agafar l’exemple d’alcanar que ha suspès la taxa d’obertura d’activitat.

Qui puja espectacularment fins a un 12,5%, en part per la compra del barco i el projecte turístic de les cases del castell, però que creiem que el més important és que dins d’aquesta àrea es que funcioni l’oficina de turisme d’una manera correcta, amb un tècnic que faci que funcioni, que estigui oberta per les tardes i que lideri el gran encàrrec que porta adherit la concessió de la subvenció del Next Generation.

Que sigui una subvenció que generi nous ingressos a llarg termini, i que no quedi com el Plan Zapatero versió Europa.

Com ja vaig comentar en altres ocasions i espais, i he repetit des del maig de 2019 que vinc reivindicant l’aplicació d’uns bons, d’una moneda virtual, d’un xecs,… tal com han fet altres ciutats que fan que els ingressos generats per al comerç es tripliquin. I, també, mirar si es poden refer les ajudes COVID que durant el 2021 no s’ha fet res per a les empreses i el comerç i alguns sectors han patit restriccions i ara en tornen a patir.

Idea de fer un parc de generació d’energia. Augment del preu de l’energia. Autogeneració.

Però el resum de la seva política econòmica és allò de gastar allò que tens i que no tens per tal de repartir riquesa i no preocupar-te de generar-ne.

Per tant que passa? Les inversions hem de fer en crèdits o en subvencions. L’any 2021 de 30M en posàvem com a recursos propis 500k per tant un 1% de la butxaca. L’any 2022 de 29,5M en posarem 180k ni un 0,6%. Esta és l’emergència d’Amposta. Dependre d’allò que ens arriba de fora. I això perquè passa? Pos perquè les despeses corrents han augmentat any rere any. Consolidant una estructura que es menja els recursos propis de l’Ajuntament. Personalment crec que no es una bona pràctica perquè si algun dia cauen els ingressos de fora que passarà? Que no tindrem temps de reacció? Ens haurem de tornar a endeutar? I ja sé que vostè creu/diu que té marge. Però l’FMI diu que no. FMI ja ha avisat a l’Estat Central que s’han d’aplicar retallades a partir del 2023. I a qui centrifugarà el deute l’Estat Central? A les autonomies i a les entitats locals. Com ja es va veure amb la crisi del COVID i els romanents dels ajuntaments, o amb els IBIs de les autopistes, o com per exemple amb els ingressos de la plusvàlua.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Previous Article

Masià (Junts per Amposta): ‘La bola s’està fent molt gran, i qui vinga ja ho arreglarà’

Next Article

Programa de Ràdio 13.01.2022

Related Posts
Total
0
Share