Entrevista de 2 anys de mandat

Ara fa dos anys de la constitució de l’Ajuntament. Quin balanç en fa, especialment de l’últim any?


L’últim any ha estat difícil a tots els nivells: sanitari, social, econòmic, cultural… La pandèmia ha distorsionat tot allò que coneixíem i per tant l’única valoració que se’n pot fer és que ha estat un any estrany, difícil, i esperem que a oblidar aviat.

Què hauria fet diferent el seu grup si hagués governat durant la pandèmia?

Unitat. Tots a una. Ens ho demanava la ciutadania. Sumar partits, serveis socials, d’emergència i societat civil. Fer una taula de crisi amb tots els agents per tal de rebre, i posar en comú, tots els punts de vista i poder, així, trobar les millors solucions. Tots junts. Que la unió fa la força és una dita ben coneguda, i aquest últim any hem tingut problemes de ciutat que requerien unitat més que mai. És basic, sí. Però no ha estat possible perquè el govern municipal no ho ha volgut ni ho ha permès en cap moment. I s’ha dir clarament: s’han negat sempre a treballar unitàriament. I així ens ha anat.

Un altre aspecte que s’hauria d’haver gestionat de manera clara durant aquesta crisi és la comunicació. Rodes de premsa, diàries o setmanals, per explicar l’evolució de la pandèmia, les mesures aprovades, els casos, etc, per evitar mals entesos, rumors, pors,… Que és exactament el que ha passat. Estàvem en un terreny completament desconegut i la gent tenia molts dubtes i, també cal dir-ho, por. La transparència informativa és un dret de la ciutadania. Per saber què passava a Amposta havíem d’anar a buscar informació a altres ajuntaments o entitats públiques. És una errada greu de l’equip de govern.

Econòmicament, han faltat més ajudes, moltes més ajudes, des del minut 1 i, sobretot, amb més import, pel comerç, la gent, les empreses… Però, què s’ha fet, en realitat? Pujar impostos a tothom: IBI (rústic i urbà), Taxa de la Brossa, Clavegueram, Cementiri,… En total 1M€ més que surt de les butxaques dels Ampostins i les Ampostines per pagar la mala gestió de l’Ajuntament. Una derrama per a pagar la festa.
Nosaltres el que vam proposar és mirar de baixar impostos de manera temporal a diversos sectors per tal d’ajudar. No se’ns va escoltar.

Com són les relacions amb l’equip de govern?
Fem la nostra feina d’oposició. Hem presentat mocions en tots els àmbits: econòmiques, socials, de memòria històrica, de marca de ciutat, … En fem una bona valoració, del nostre treball. La tasca de l’oposició és totalment necessària, sempre amb respecte absolut a la institucionalitat.

L’actitud del govern de majoria absoluta d’Amposta, però, no ha posat ni posa les coses gens fàcils. Amb l’invent de nomenar-nos hereus de governs anteriors, intenten des del primer dia caricaturitzar-nos, desprestigiar-nos, ignorar-nos… Demostrem, crec, dia a dia, que es tracta d’un vulgar intent de manipular la ciutadania, un intent fallit de menysprear el nostre grup, que representa el vot de les persones que ens van fer confiança. Perquè aquest és el matís: no només ens falten el respecte com a grup polític sinó que ho fan, sobretot, als ampostins i les ampostines que ens van votar. Tot plegat, és un tema ben desagradable.

Per exemple, en les comissions informatives se’ns informa d’una mínima part, molt mínima; o quan fem arribar queixes reiterades per part de la ciutadania no se’ns fa cas, és com si tot arribés per primera vegada, i les respostes solen ser: en prenem nota, ho estem estudiant, ho farem,… Però no fan res. Volen tapar tota queixa. Volen crear l’oasi ampostí. Però l’oasi està ple de forats pels carrers, pujada d’impostos, la qualitat de l’aigua no és la desitjable, noves taxes, la neteja de la ciutat costa el doble i Amposta està el doble o el triple de bruta, les obres s’eterniiiiiiiiitzen, l’endeutament puja,…

I amb la resta de grups de l’oposició?
Tot i la confrontació d’idees, que és normal entre diferents partits, creiem que és bona. Mai hem entrat en el joc dels cordons sanitaris. Entenem el ple de l’Ajuntament com la diversitat que hi ha i viu i conviu a Amposta. Amb una cosa ben clara, però: no callarem ni ens agenollarem davant els representants, la sucursal ampostina, de la repressió espanyola. Tenim més de 3.300 represaliats, el govern legítim de Catalunya a la presó i a l’exili, amb un judici injust a España i amb peticions a Europa per retirar la immunitat als exiliats, a més de fer el joc a l’extrema dreta. No. Alt, clar i català. No ens agenollarem davant aquesta gent. Sortosament, la lluita a l’exili aconsegueix victòries que ens permeten seguir en la lluita per l’alliberament nacional de Catalunya i plantar cara al feixisme.

Quins creu que han de ser els projectes irrenunciables per a Amposta els propers dos anys?

Bàsicament, acabar aquells que estan per acabar: el casal de la gent gran, l’espai dona, el sindicat, l’enllumenat, els pluvials,… Són projectes que s’arrosseguen des de l’anterior mandat, i crec que és bàsic que la gent pugui avaluar la tasca de govern en base a la feina feta i no en base a la fum que ens volen o voldran vendre des del govern de la ciutat.

Quina creu que ha de ser la prioritat del govern municipal els propers dos anys?

La recuperació econòmica de la ciutat. Si el 2019 era necessària, amb la pandèmia allò que no funcionava, ara s’ha agreujat. I a més se li ha sumat la falta d’inversió en el manteniment de la ciutat.

Tota crítica, a més, avalada pels informes d’Intervenció que posen de relleu, i de manera clara, la mala gestió que porta anys sacsejant els comptes de l’Ajuntament. Intervenció diu al govern d’ERC que la manera d’actuar econòmicament no és correcta. Diu que és fins i tot il·legal. El govern d’ERC no compleix la llei de contractació de serveis públics, ni a l’Ajuntament ni a l’Hospital. Les despeses sense control augmenten i segons estimacions de Intervenció un 40% de les contractacions poden ser irregulars: es dupliquen any rere any serveis que s’haurien de licitar de manera pública.
La prioritat màxima és esmenar la mala gestió econòmica. I, així, no haver de pujar impostos.

Estem a l’equador del mandat. Serà el/la propera candidata a l’alcaldia del partit que representa?
Hem esdevingut un partit nou i estaria encantat de representar-lo en les pròximes eleccions. Però això ho ha de decidir l’assemblea de Junts per Amposta. Jo, ara, represento un equip de gent que té un projecte de transformació de la ciutat. Com sempre dic, en sóc la seva cara visible. Però allò important de la meva candidatura serà la creació d’un equip renovat i el projecte a desenvolupar.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Previous Article

Debat a Amposta Ràdio sobre el ple municipal de juny de 2021

Next Article

Espai polític a Amposta Ràdio 7.07.2021

Related Posts
Total
0
Share