‘Gambito de Dama’

article d’opinió de Manel Masià

Soc de les persones que abans de començar un article o una nota de premsa necessito saber com ho titularé o en què em basaré, o quin titular vull, o quin missatge dono, o com m’ho posaran a tuiter, abans que tenir el contingut en concret… Durant les vacances de Nadal, el boca a boca em va fer mirar la popular sèrie de Netflix, us la recomano. Però l’article d’avui no va sobre la sèrie, ni sobre l’empoderament de la dona als anys 50/70, ni la guerra freda, ni d’addiccions i amors malaltissos. Avui, això, va d’escacs.

El “gambito de dama” és una jugada on ofereixes un peó per assolir avantatge en l’espai i el temps, i a partir d’aquí, segons sembla, ja que no en soc expert, s’obrin moltes possibilitats, tantes com peces a moure pel contrincant. I és que en aquest article vull parlar d’oportunitats, d’oferir, de l’espai i del temps.

Com tots ja sabeu, els escacs són estratègia pura, com la política, i si ofereixes alguna cosa per assolir un avantatge pots aconseguir noves oportunitats, tot i sacrificar  alguna peça del tauler. La partida virtual que s’està jugant al tauler de les Terres de l’Ebre per aconseguir inversions empresarials o del govern, amb noves implantacions importants, com Florette a Tortosa i Freshly Cosmètics a Gandesa fan veure com s’està jugant la partida. O com s’està deixant de jugar amb el fum de l’ampliació de l’hospital Verge de la Cinta o l’anunci d’un nou alberg de joventut a Amposta. Deixa molt clar qui està disposat a apostar pel desenvolupament d’una política empresarial amb cara i ulls, i qui vol només engordir les administracions i fins i tot, en algun cas, fer competència deslleial a la gent del sector.

O aquells que durant el COVID, i el tancament forçat de terrasses han preferit perdre un peça. Bé, en aquest cas, uns ingressos per poder ajudar a aquells qui han hagut de tancar d’una manera discontinua però quasi bé durant tot l’any. I és aquí on es fan els  avantatges i no es perden les oportunitats ni es perjudica a ningú.

O d’aquells altres que han vist l’oportunitat al COVID i fer una “defensa siciliana”, que em perdoni Kasparov, del seu comerç amb ajudes efectives, importants, innovadores amb la creació d’una moneda virtual que de ben segur dona avantatge competitiu als seus comerciants o empresaris, o les targetes virtuals, que tant serveixen per ajudar el comerç com per a aquelles persones que han patit molt durant la gestió de la pandèmia, amb accés anònim a aliments, fàrmacs,… o sigui a les necessitats bàsiques.

I és que els empresaris i els comerciants cada nou dia, cada nova temporada, cada nou any han de fer noves estratègies per obrir, per aixecar la persiana, amb obertures i estratègies “gambito de dama”, sacrificant alguna peça per guanyar avantatge en l’espai i temps, i segurament algun client més. I és aquí on ens hem d’enrocar i fer-nos forts aquests pròxims anys: en ser -les terres de l’Ebre- un lloc d’oportunitats, de creixement, d’atractiu turístic, d’innovació en els nostres sectors tradicionals que és allí on som forts, i un imant per al talent, que el jovent pugui créixer, formar-se, estudiar i treballar d’allò que els apassiona. Si no, com a territori, ens hauran fet l’escac mat.

Total
1
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Previous Article

Consell de ciutat monogràfic sobre el pressupost municipal de l'any 2021

Next Article

Junts per Amposta s’oposa a la nova modificació de la relació de llocs de treball (RLT) de l’Ajuntament d’Amposta

Related Posts
Llegir més

El destí

Hi ha frases que bé surten en una conversa, bé llegeixes a la premsa o escoltes a la…
Llegir més

100 dies – Revista Amposta 10/2019

Una data important dins d’una legislatura són els 100 dies. Històricament els experts relacionen aquesta data amb Napoleó.…
Llegir més

PAM

Sóc un gran fan de les sèries de política. Els que em coneixeu sabeu que sóc un gran…
Llegir més

El rei nu

Poc es podia pensar Hans Christian Andersen que a l’escriure El rei nu podria descriure tant realment i amb tant…
Total
1
Share