Intervenció al ple de rebuig al Pla Delta

Després del temporal Glòria i per tal d’elaborar una estratègia conjunta de tots els actors implicats es creà la Taula de Consens, una Taula que va tenir com fita important la presentació del Pla Delta, que definia l’estratègia global per treballar en totes les administracions durant els pròxims anys per tal de mantenir el Delta tal i com el coneixem. Global, i d’entesa. Un projecte global de conservació de la morfologia del Delta, fet per tots i per a tots.

Després de diverses reunions a Madrid, i vista, dijous passat, la presentació per part del Secretario de Estado de Medio Ambiente Hugo Morán on es mostraven clarament les línies bàsiques de la proposta que està treballant en solitari per part del Ministerio. A Madrid ho volen fer tot sols. Des d’aquí entre tots.

Es demostra una vegada més, tot i que pugui semblar que el PSOE es suposadament més sensible amb les zones humides, passa, i no fa cas d’allò acordat pel territori. Està clar que tant pels governs del PSOE i del PP hi ha autonomies de primera i de segona. Les terres de l’Ebre clarament, per als successius governs espanyols, formem part de les segones. D’exemples molts, com l’AVE i la infraestructura ferroviària, els enllaços en les diferents capitals són mínims, cosa que per exemple podria ajudar amb el tema del despoblament; les autopistes aquí històricament han estat de pagament però l’autovia s’acaba a la Jana i recomença a l’Hospitalet; estem infrafinançats, i amb el tema costes, tenim prou per anar arreglant lo trabucador i l’illa de buda amb arena.

Vostès, los socialistes juntament amb Podemos abandonen lo Delta. No hi ha cap “estratègia delta”, l’estratègia és deixar avançar el mar i fer un retranqueig de la línia de costa. No fer cap inversió i retirar-se cap enrere, com al camp de batalla, donar la batalla per perduda, retirada general. Per al Delta de l’Ebre, per a Catalunya no hi ha inversió, les inversions són per altres zones, com Doñana, més de 100 milions ens els últims anys.

S’han donat per vençuts. S’han retirat. Una estratègia Delta, que es passivitat i a vindre vore. Estudiarem, mirarem,… li recordo que almenys hi ha hagut en els últims anys almenys dos plans integrals al Delta de l’Ebre. Tots han diagnosticat tres problemes principals al Delta subsidència, per la falta de sediments, regressió, per la pujada del mar i salinitat, per l’entrada de les marees i la falca salina. Les seves solucions, les solucions d’Espanya, les solucions del socialistes, per a la regressió, tirar enrere 500 metres, per a la subsidència, estudiarem els sediments als pantans i a veure que podem fer i per la salinitat, res.

Com dic, no fer les inversions necessàries i si de cas algun problema puntual ja ho solucionarem movent centenars de camions d’arena. Ens neguem a esta solució, una solució insostenible i a curt termini, el delta no pot anar passant només de pedaços i solucions a corre-cuita quan apareix un temporal que causa alarma mediàtica. I els coneguts camins de guarda desapareixen. Un element que podria ser turístic i de manteniment del Delta. Una solució que funciona a Deltes com el Po. I aquí ho desestimen.

Esta inacció històrica que cada vegada ens apreta més per estar en un moment d’emergència climàtica farà que les terres situades al costat del mar passin a ser domini maritim-terrestre. Els plantejaments de l’Estratègia Delta presentada ens condemnen a seguir perdent metres de la línia de costa, ens condemnen a seguir veient com any rere any la mar engoleix la costa. Els socialistes, i aquells que els ho donen suport, abandonen el Delta a la seva sort. Este seria el meu titular. I el meu resum. I per això votarem a favor d’esta moció per defensar al Delta, a la seva gent, la seva riquesa, el seus espais, i per mantenir-lo com està ara i també per posar en valor la tasca de la taula de consens, la filosofia que porta, de consens, des d’aquí i per aquí.

Total
3
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Previous Article

Moció de la Taula de Consens del Delta per rebutjar l'estratègia delta del govern espanyol

Next Article

Moció per reconèixer als alcaldes d’Amposta víctimes de la guerra civil espanyola i per la retirada de la simbologia franquista de l’espai públic

Related Posts
Total
3
Share