Intervenció del portaveu de JuntsxAmposta, Manel Masià, al ple del mes d’octubre sobre ordenances.

Vull fer la meua intervenció en dos parts. La primera sobre la necessitat de pujar impostos en temps de crisi i la segona sobre el detall de cadascuna de les ordenances modificades.

És tan obvi que la gent ho està passant malament amb gent que no pot treballar, gent amb ERTOS, autònoms que ha vist reduïts los seus ingressos d’una manera substancial, vostè mateix ho comenta a les comissions gent que no està acostumada a no poder pagar i que ara demanen ajudes per menjar, per pagar el lloguer o la llum, i en tot això de veritat, se’m fa difícil per imaginar quin mecanisme o quina ment lúcida ha pensat que, ARA, a esta gent, se li poden pujar impostos. Quin paràmetre econòmic li diu al seu govern que poden pujar impostos respecte l’any passat? M’agradaria saber-lo. Hi ha bonança econòmica? Però si hi ha hagut una baixada a tot espanya del 18% del PIB. Si com diu en les seves declaracions d’este matí es una reestructuració pensada, perquè no ho ha fet en temps de bonança, en anys anteriors? Perquè no ho fa un cop s’hagi pogut recuperar l’economia? Quan hi hagi la vacuna i l’economia pugui tornar a funcionar.

Això Sr. Adam es pot encarar de dos maneres, ja ho sap, o baixem despesa en allò que no aporta i s’ha demostrat que no aporta perquè la seua política econòmica ha estat viure del romanent de governs anteriors, gastant lo que tenia i lo que no tenia, o sigui un desastre, un desastre, o bé pugem impostos i taxes que ha estat la seua opció. La mesura serà molt d’esquerres i lo que vostè vulgui, però ara no toca. No toca desangrar més als ampostins. Es que no s’ho mereixen. Tenim sectors parats. Tenim gent que no sap si tornarà a la feina. I vostès pugen impostos?
Vostè feia la comparativa entre 2015, quan vostè va entrar i el que es pagarà ara. Un rebut de l’IBI que paga de menys respecte al 2015. Correcte. Però es que ara hi haurà gent que no el podrà pagar. Buscar ara a les butxaques dels ampostins més euros més no veu que arriba a ser immoral. En temps de crisi augmentar impostos es matar de socarrel qualsevol inici de recuperació.

L’argument esgrimit a la ràdio que tenim unes instal·lacions esportives i s’han de mantenir, o que tenim una ciutat en molts de serveis i clar gastem molt. Me sembla de primer d’excusa barata. Lo tenia per una persona en seny i responsable. Però veig que em vaig equivocar.  Que ha tingut una baixada d’ingressos es evident, que ha tingut nomines a pagar sense servei, clar estem en una pandèmia mundial, però el gruix d’ingressos l’IBI l’ha cobrat endarrerit però es cobrarà, l’impost de vehicles, s’ha endarrerit però es cobrarà. Però quan diu allò de les instal·lacions esportives o dels serveis no se’n recorda que ha pujat 3M€ en nomines en 5 anys, una pujada de 600k a l’any, se l’està menjant la seua política econòmica. Ja li vaig dir als debat de pressupostos, els seus pressupostos eren desequilibrats, i segurament me dirà que ningú estava preparat per una crisi com està i estic d’acord però com a Ajuntament, com a organització la seva política de pa i circ durant 5 anys, populista a matar, de gastar més del que es podia que venien eleccions, comprem les monges, com a organització no estàvem preparats. Ei la millor campanya de la història. Li va sortir rodó, Sr.Adam.

Però ara els ampostins se’n donen compte que aquell govern de festa major no està al costat d’ells, no els escolta, no els escolta. Tot era fum. En uns dels pitjors moments de la història d’Amposta vostè no està a l’alçada. En uns dels pitjors moments de la història d’Amposta vostè puja impostos.

I pugem contribucions a tothom que està viu en l’IBI, a la part urbana un 5,88% i a la part rústica 14,28%, que els pagesos estan molt bé, i la pujada de les escombraries en la filosofia ‘com més ne visquen més paguen’. Pot ser va entendre malament que la filosofia era ‘qui més recicla menys paga’ esta es la línia que s’ha de portar per augmentar la taxa de reciclatge i no fer accions estètiques com Reciclos. Ja sap la proposta de JuntsxAmposta en l’ordenança que li vam proposar i afegiria que accions més contundents com començar a implementar el porta a porta i contenidors en xip, son les accions mes recomanades per l’Agència Catalana de Residus. Això faria que dràsticament allò que paguem per la resta disminuiria brutalment. Hi ha experiències de pujar del 40 al 90 per cent. I no només en poblacions menudes.

Per a que desprès digue al seu programa de ràdio que des de l’oposició no es proposa res. Però no tot ha de ser dolent li aplaudim la incorporació d’una proposta electoral de Juntsxamposta on la bonificació a aquells qui fan alguna instal·lació d’energies renovables dins de les seves cases. Li aplaudim i molt. Esta també la portàvem al programa electoral. També li aplaudim que la bonificació de les empreses respecte l’IBI. Correcte. Clar que si, tant de bo vinguin moltes empreses a instal·lar-se als nostres polígons.

I si pugem los impostos als vius, i ara també ens atrevim amb els morts, en la creació de la taxa al cementeri. Me fa gràcia sentir a vostè parlar de que està en contra de la zona blava, per fer una inversió com el pàrquing del mercat, que no es el seu model, com li hem sentit moltes vegades.

Però ara vostè crea una zona blava per als morts. Una zona blava al cementeri. Com diuen a les pel·lícules ‘els més grans del lloc’ no recorden una taxa al cementeri. Cap alcalde s’ha atrevit a posar-mos això. Cap. Durant esta setmana i conforme s’anava confirmant la mesura he rebut moltes trucades de gent indignada en este fet. Que per cert abans d’eleccions vostè ja volia fer i es va tirar endarrere.

Pot ser perquè pensava que seria impopular?

Estic segur que si que ho va pensar. Per tant si pujar impostos es impopular, estic convençut que això farà obrir els ulls a molts d’Ampostins i ampostines que els anteriors números de l’Ajuntament estaven carregats de populisme. Carregats de pa i circ.

Total
36
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Previous Article

Ple extraordinari del 26 d'octubre de 2020

Next Article

Debat a Amposta Ràdio sobre el ple municipal d'octubre.

Related Posts
Total
36
Share