Moció de la Taula de Consens del Delta per rebutjar l’estratègia delta del govern espanyol

El temporal Gloria del mes de gener de l’any 2020 va posar encara més de relleu la necessitat d’actuar urgentment al Delta de l’Ebre per pal·liar els efectes de la regressió́. La inacció́ històrica per part de les administracions competents ha causat que durant tots aquests anys la línia de costa del Delta de l’Ebre hagi anat retrocedint davant la mirada impotent de les persones que estimem aquest territori. 

Fruit de les reivindicacions constants i de la cerca de punts de trobada entre les administracions locals afectades va néixer la Taula de Consens pel Delta, i amb la taula, mesos més tard, i pocs dies després del Temporal Glòria, es va presentar el Pla Delta, el primer full de ruta consensuat entre els agents implicats per salvaguardar el Delta de l’Ebre. 

Durant tots aquestes mesos, la Taula de Consens s’ha reunit amb les administracions competents, com també amb agents socials i polítics, per reivindicar la necessitat de realitzar actuacions urgents i començar a implementar les actuacions proposades al Pla Delta. Finalment, el passat 18 de novembre de 2020, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern de l’Estat Espanyol va presentar a la Taula de Consens, i també a altres agents del territori, les línies base de l’anomenada Estratègia Delta. 

Els plantejaments presentats durant el transcurs de la reunió no han complert amb les expectatives, ben al contrari. L’Estratègia Delta ha estat una autèntica decepció ja que no només no s’incorporen les propostes consensuades al Pla Delta, sinó que a més a més van en contra de les seves premisses fonamentals en el cas, per exemple, del manteniment de la morfologia. 

En trobem davant, per tant, d’un document que s’ha redactat sense tenir en compte la sensibilitat i les demandes del territori, i que torna a posar novament de manifest la manca de voluntat i d’una aposta decidida per donar resposta a les problemàtiques que actualment té el Delta de l’Ebre i la seva gent a causa de la inexistent acció pública per part de les administracions competents. 

De fet, en aquesta línia cal recordar que, en l’àmbit de les seves plenes competències, el Govern de l’Estat té l’obligació d’assegurar la integritat i l’adequada protecció del Domini Públic Marítim Terrestre (DPMT) i tots els béns naturals que l’integren. I, l’únic que ha quedat clar amb la presentació, és que després de dècades d’inacció per part de l’Estat, aquest DPMT s’ha deixat perdre i ara es troba sota les aigües. 

Els plantejaments de l’Estratègia Delta presentada ens condemnen a seguir perdent metres de la línia de costa, ens condemnen a seguir veient com any rere any la mar s’engoleix el nostre territori. En concret, la proposta defineix un nou espai públic retrocedint 500 metres a la platja de la Marquesa o 450 metres a la Platja de l’Alfacada. Això és totalment inacceptable i, tal com hem esmentat anteriorment, va totalment en contra de la contenció de la morfologia proposada al Pla Delta. 

La proposta presentada també posa en relleu la presentació de treballs científics que detallen que la inundació prevista a llarg termini per al Delta acabi convertint en hàbitats d’interès natural el que a dia d’avui són camps d’arròs. Des de la Taula sempre defensarem que les activitats i sectors econòmics del Delta han de ser protegits com un exemple mundial de la seva bona integració amb els sistemes naturals, tal com és reconegut internacionalment per la figura de Reserva de la Biosfera. 

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència presentat pel Govern de l’Estat a l’octubre de 2020 pretén convertir Espanya en un referent en la protecció i conservació de la riquesa dels seus béns naturals, com a actiu de sostenibilitat per als territoris i element fonamental per fer front als desafiaments climàtics. La pròpia vicepresidenta del govern de l’Estat, Teresa Ribera, va parlar específicament de la situació del Delta de l’Ebre i va esmentar que el seu objectiu era actuar en almenys 200 quilòmetres de litoral amb accions de preservació i recuperació de platges, sistemes dunars, aiguamolls costaners i altres fórmules d’intervenció consolidades cada any 

Sorprèn, però, que dels més de 17.000 milions d’euros destinats fins l’any 2023 per a la protecció de l’espai litoral i la conservació i restauració d’ecosistemes, en l’Estratègia Delta presentada només es contemplen inversions per valor de 3,9 milions d’euros. El major risc d’aquests fons extraordinaris europeus és precisament la disponibilitat de projectes per a ser executats. Seria del tot imperdonable, per a totes les administracions i actors del territori, que la manca de capacitat per dissenyar aquests projectes ens tornés a relegar a veure com passa el tren de les oportunitats. 

No deixa tampoc de sorprendre que en aquesta Estratègia Delta hagin desaparegut inversions previstes al nostre territori des de fa anys, com és el cas dels camins de guarda. Es tracta d’unes inversions que el mateix Ministeri ha començat, en el cas del camí d’Alfacs, i que poden servir per evitar que el mar es pugui endinsar fins a 3 quilòmetres a l’interior del Delta, tal com va passar amb el temporal Glòria. 

En tot cas, des de la Taula de Consens pel Delta seguirem amatents al desenvolupament de la redacció definitiva d’aquesta Estratègia Delta, i seguirem treballant per fer entendre que davant l’extrema fragilitat del Delta les amenaces de futur per al nostre territori, només existeix un camí: el consens entre les diferents administracions implicades i els agents del nostre territori. I des del territori tenim clar que el Pla Delta és el full de ruta a seguir per aconseguir donar resposta als reptes de present i de futur del Delta de l’Ebre. 

En conseqüència, i com a integrants de la Taula de Consens del Delta, es proposa al plenari de l’Ajuntament d’Amposta l’aprovació dels següents acords: 

Primer.- Mostrar el rebuig d’Amposta a les línies presentades de l’Estratègia del Ministeri per a la Transició Ecològica i el repte demogràfic, i prenguin com a base el Pla Delta consensuat des del territori. 

Segon.- Traslladar a les entitats adherides de la Taula de Consens aquest acord per a que en el termini d’una setmana prenguin aquest acord i el facin públic. 

Tercer.- Comunicar l’aprovació d’aquesta moció al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, a la presidència del govern de l’estat espanyol, al Congrés dels Diputats i al Senat, així com als respectius grups parlamentaris, al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a la presidència del govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya i als respectius grups parlamentaris. 

Total
6
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Previous Article

Entrevista al regidor Manel Masià - Revista Amposta 11/2020

Next Article

Intervenció al ple de rebuig al Pla Delta

Related Posts
Llegir més

ODI/IDO

Com si fos allò que feia fa uns quants anys, com a dissenyador i publicitari, jugant en les…
Total
6
Share