Moció de rebuig al projecte de la línia de molt alta tensió (MAT)

El passat dimecres 28 de juliol del 2021, el Boletin Oficial del Estado (BOP num.179) publicava un Anunci del Ministerio de Política Territorial y función Pública del Gobierno de España, en el que feia públic les intencions de l’empresa privada aragonesa FORESTALIA de la instal·lació de quatre parcs eòlics i un parc fotovoltaic a l’Aragó (tot i que el projecte tècnic detalla que seran 21 els parcs), més les seves instal·lacions associades, subestacions elèctriques (SAT) i que estarien connectats, mitjançant una línia d’evacuació de Molt Alta Tensió (MAT) de 180,58 km, dels quals aproximadament 154,4km serien a Catalunya, fins arribar a la subestació elèctrica Punto Sur de REE, situada entre els termes municipals de Vallirana i Begues.

Des de Junts Per Amposta apostem clarament per les energies renovables, tot vetllant per garantir els subministraments i serveis energètics a la ciutadania i edificis públics municipals en aquest període de transició cap a la descarbonització i la implantació d’uns serveis de producció 100% d’energies netes, d’acord amb els objectius marcats per la Comissió Europea.

La transició energètica ha de ser curosa i respectuosa amb els territoris on s’instal·lin les noves infraestructures, (parcs eòlics, fotovoltaics…) que s’han de basar en principis de respecte, convivència i col·laboració. La construcció de parcs eòlics i solars no pot malmetre la biodiversitat de l’entorn, menyscabar el paisatge o l’interès públic.

La producció d’energies renovables no pot ser un model d’inversió que únicament generi rèdits econòmics per a uns pocs, i malbarati els recursos que són de tots, cal apostar per un model energètic més proper i respectuós amb el seu entorn, basat en una planificació global, que fomenti la producció propera, també l’autoproducció, apostem per un model que permeti obtenir l’energia a un cost just per als consumidors, però sobretot apostem per la no dependència del mercat elèctric actual, caduc i fraudulent i evidentment de la no dependència energètica de Catalunya de cap altra zona de l’Estat espanyol.

La nova MAT projectada per FORESTALIA, travessarà les comarques catalanes de la Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès, Alt Penedès i Baix Llobregat, en un recorregut de 154,38 Km, creuant per 40 termes municipals catalans, amb una servitud de vol de 43,6 metres d’ample tot al llarg de la línia, trinxant

És evident que els potencials impactes són molts i a molts nivells. Una infraestructura com aquesta tindrà un enorme impacte a nivell ambiental, paisatgístic, sobre els ecosistemes, econòmic i també sobre la salut de les persones en tots el municipis afectats.

Per tot l’exposat, el grup Municipal de Junts a l’Ajuntament d’Amposta diem NO a la instal·lació de més mega-infraestructures al territori i proposen al Ple l’adopció dels següents,

ACORDS

Primer.- Rebutjar el projecte i el traçat de la nova Línia MAT promoguda per l’empresa privada Forestalia, i exigir la seva retirada immediata, tal com s’ha expressat a les al·legacions presentades per diferents ajuntaments i entitats, que afecta a unes comarques, ja sobradament castigades pel pas de grans infraestructures.

Segon.- Manifestar el compromís d’aquest consistori amb el foment de les energies renovables, d’acord amb el Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya, fruit d’un procés de concertació amb la participació de la Taula d’Entitats dels sectors econòmic, social i energètic, la Taula de Partits Polítics i els Departaments de la Generalitat relacionats amb l’àmbit energètic.

Tercer.- Reafirmar el nostre total compromís amb un model energètic renovable, descentralitzat, de consum pròxim i respectuós amb l’entorn natural. Un model energètic que doni respostes als reptes globals de la nostra societat i dels nostres territoris, i que ens garanteixi la independència energètica.

Quart.- Reclamar que es realitzin tots els estudis necessaris, amb dades actualitzades, que analitzin i justifiquin les necessitats energètiques del país des de la perspectiva de canvi de model energètic cap a una energia més neta i sostenible.

Cinquè.- Que s’avaluïn els desenvolupaments socials i econòmics del territori des de la visió del nou escenari de transició energètica amb una xarxa elèctrica ajustada i dimensionada a les necessitats reals del país així com la integració amb energies renovables.

Sisè.- Demanar s’analitzi la caiguda de demanda que es preveu en els pròxims anys provocada per la posada en funcionament de moltes instal·lacions d’autoconsum domèstic i industrial.

Setè.- Sol·licitem al Govern de la Generalitat de Catalunya i al Parlament de Catalunya que defensi els 40 municipis afectats per aquesta mega-infraestructura elèctrica, liderant l’oposició a aquesta MAT i les seves infraestructures associades.

Vuitè.- Traslladar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, als Ministerios de Política Territorial y función Pública del Gobierno y de Transición Ecológica del Gobierno España, al municipis de Alcover, Alforja, Almoster, Ascó, Batea, Bràfim, Corbera d’Ebre, Duesaigües, el Masroig, el Milà, Falset, Gandesa, Garcia, la Bisbal del Penedès, la Fatarella, la Selva del Camp, l’Albiol, l’Aleixar, l’Arboç, Llorenç del Penedès, Masllorenç, Montferri, Móra d’Ebre, Nulles, Pradell de la Teixeta, Puigpelat, Riudecols, Rodonyà, Sant Jaume dels Domenys, Vallmoll, Valls, Vilabella (província de Tarragona) i Avinyonet del Penedès, Castellet i la Gornal, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Sant Cugat Sesgarrigues, Santa Margarida i els Monjos, Vallirana i Begues i a les entitats ecologistes i del territori següents: Gepec-EdP, Xarxa Sud i Ecologistes en Acció.

 

 

Amposta, 14 de setembre de 2021

Manel Masià i Almudever

Portaveu de Junts a Amposta

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Previous Article

Espai polític a Amposta Ràdio 16.09.2021

Next Article

Moció que presenta el grup municipal de junts per amposta, pel reconeixement del dol perinatal, gestacional i neonatal

Related Posts
Total
0
Share