Moció per implantar el mètode KIVA contra l’assetjament escolar als centres educatius d’Amposta

Arran de les imatges en les que vam veure el passat mes de desembre com s’agredia un noi amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) per part d’un grup d’adolescents, des de JuntsxAmposta volem evitar qualsevol tipus d’assetjament o atac a qualsevol col·lectiu o individu.

Tenim clar que això és feina de tots, famílies, professors i institucions públiques, i fa temps que treballem i investiguem com es poden evitar aquests d’atacs i assetjaments. UNICEF va denunciar fa un any que dos infants de cada aula pateixen assetjament o violència. Malauradament, en l’adolescència hi ha ara altres mètodes gràcies a les noves tecnologies i plataformes que també han de ser analitzades. S’estima que un 7% dels adolescents entre 12 i 16 anys han estat víctimes del ciberbullying.

Un mètode suficientment provat per tot el món és el mètode KiVa, que s’ha començat a implantar en algunes escoles de Catalunya i de la Vall d’Aran.

KiVa és un acrònim de les paraules fineses Kiusaamista Vastaan que volen dir “contra l’assetjament escolar”. És una paraula finesa que es podria traduir com guai o que mola en l’argot juvenil. Es tracta d’un programa per prevenir i afrontar l’assetjament a les escoles que ha desenvolupat la Universitat finlandesa de Turku amb finançament del Ministeri d’Educació i Cultura. El 90% de les escoles finlandeses ja l’apliquen amb uns resultats aclaparadors: en algunes zones s’han reduït els casos d’assetjament en un 50% només durant el primer any d’aplicació del programa. Actualment, l’aplicació del programa ha reduït l’assetjament escolar en un 79%.

L’èxit de KiVa s’ha aconseguit per saber on centrar els esforços, empoderar els nens-espectadors, però també gràcies a dos conceptes clau: el coneixement i la constància. Coneixement perquè s’hi han dedicat molts diners i recursos en investigació universitària i perquè amb aquest mètode cada cas de bullying s’estudia a fons per trobar-hi les mesures adequades per erradicar-lo. I constància perquè és un programa de llarg recorregut que s’aplica en diferents moments de l’etapa educativa: als 7, als 10 i als 13 anys els alumnes assisteixen a una vintena de classes on aprenen a reconèixer les diferents formes d’assetjament i on realitzen exercicis per millorar la convivència.

Tenim clar, des de juntsxamposta, que els infants són el nostre futur, i que hem de fer des d’Amposta infants feliços perquè esdevinguin ciutadans feliços i compromesos amb la societat. Ens trobem davant un problema de salut pública però també econòmic, ja que s’ha comprovat que els nens que pateixen bullying tenen major risc de fracàs escolar i, per tant, són persones menys preparades per al  futur.

Per tot això exposat, el grup municipal de JuntsxAmposta demana:

1.- Rebutjar qualsevol tipus d’assetjament als infants i als nens.

2.- Implantar el mètode KiVA a les escoles i centres educatius d’Amposta.

Total
9
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Previous Article

Intervenció del regidor Manel Masià arran del aniversari del temporal Gloria

Next Article

Moció per geolocalitzar les masies i zones rurals d'Amposta

Related Posts
Total
9
Share