Moció per homenatjar els republicans que van construir la val de Zafan

Durant els últims mesos l’Ajuntament d’Amposta, i dins dels pressupostos participatius, ha recuperat el primer tram de la zona periurbana de la Val de Zafán. El projecte ha rebut, a més, una subvenció de prop de 6M€ per a recuperar tota la via en els trams de Tortosa a La Ràpita, per fer una Via Verda dedicada al turisme.

Arreu del territori espanyol milers de presoners republicans van ser obligats a treballar en múltiples construccions. L’exemple més gran n’és el Valle de los Caídos, però existeixen molts casos més, tot i que alguns no han estat gairebé recordats. Entre el 1939 i el 1957, 23.895 captius van ser forçats a treballar en obres públiques i també ferroviàries. Un exemple de prop n’és la via fèrria de la Val de Zafán, on ara s’hi troba la Via Verda que travessa les Terres de l’Ebre. Des del 1938, després de la caiguda del front d’Aragó, fins al 1941, més de 2.730 presoners van treballar en la finalització de la línia.

Es per això que JuntsxAmposta proposa al ple de la Corporació proposa l’adopció dels següents:

ACORDS

PRIMER. Concretar, si és factible, via estudi el nombre de represaliats que vàren treballar a la Val de Zafan per acabar la pròpia línia.

SEGON. Instal·lar un punt d’homenatge als presoners que hi van treballar al terme municipal d’Amposta.

TERCER. Informar al Memorial Democràtic i al Departament de Justícia de la Generalitat per tal de rebre suport i ajuda econòmica per a realitzar l’acció de reconeixement.

Amposta, 23 de gener de 2022

Manel Masià i Almudever

Portaveu de Junts a Amposta

Total
1
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Previous Article

Moció per aclarir la veritat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost

Next Article

Camàndula (I)

Related Posts
Llegir més

PAM

Sóc un gran fan de les sèries de política. Els que em coneixeu sabeu que sóc un gran…
Total
1
Share