Moció per reconèixer als alcaldes d’Amposta víctimes de la guerra civil espanyola i per la retirada de la simbologia franquista de l’espai públic

Junts per Amposta presenta esta moció per fer un exercici de reparació històrica de les víctimes de la Guerra Civil Espanyola. La moció es compon de dues parts inseparables, el reconeixement de totes les víctimes ha d’anar acompanyat de la eliminació dels reconeixements als botxins.

Sempre s’ha presentat la guerra civil espanyola com una conflicte entre dues ideologies, però fou també una guerra nacional, ja que als dos bàndols, el franquista com és sabut, però també el republicà, els unia el seu anticatalanisme, perquè com deia Josep Pla, res s’assembla més a un espanyol de dretes que un espanyol d’esquerres, per això a Catalunya ningú guanyà la guerra, Catalunya la perdé el dia que s’inicià. Puntualitzem que quan parlem de la República parlem de l’estat, en cap cas parlem de les persones que van lluitar contra la dictadura i a favor de la democràcia. I que simbolitza millor això a Amposta que la sort dels alcaldes Joan Palau Miralles i Josep Villalbí Verge, el primer, afusellat pels anarquistes el 1936, i el segon, d’ERC, que morí a l’exili fugint del franquisme, i on encara romanen les seues restes. El primer el tenim ben present a l’espai públic, amb una avinguda a una entrada d’Amposta i un monument, però el darrer està pràcticament oblidat, i des de Junts per Amposta volem que ambdós tinguin el mateix reconeixement.

Així mateix volem denunciar que Amposta encara conserva simbologia franquista a l’espai públic degut a la deixadesa de successius governs. L’actual equip de govern, tot i aprovar exactament fa cinc anys, al novembre del 2015, retirar tota la simbologia franquista, només ha realitzat l’any 2019, i per una pregunta del nostre grup al ple municipal, la retirada de part de la simbologia que figurava al cens elaborat l’any 2010 per la Generalitat, cens que no recollia tota la simbologia existent, ja que l’Ajuntament no va elaborar un cens propi, amb el resultat que continua existint simbologia franquista als carrers. Un exemple flagrant d’esta deixadesa fou quan es canviaren els noms dels dos carrers que incomplien la llei de memòria històrica, però no es retiraren 4 plaques amb l’antiga denominació franquista.

Junts per Amposta ha localitzat encara a dia d’avui 13 elements, adjunts a la moció, que no eren presents al cens de la Generalitat i que compleixen els criteris que determina el Memorial Democràtic per ser considerat simbologia franquista i que la llei de Memòria Històrica obliga als ajuntaments a retirar: 5 plaques d’habitatge, 3 plaques commemoratives, una de els quals a la façana de la Casa de la Vila i 5 plaques de carrer, aquestes últimes no visibles, però que el Memorial Democràtic recomana igualment retirar-les.

Per tot això, Junts per Amposta insta a adoptar els següents acords:

  1. Que es compleixi l’acord del ple de novembre de 2015 i es retiri sense més dilacions tota la simbologia franquista que roman a la via pública.
  2. Que la inscripció del monument a Joan Palau, construït amb voluntat d’homenatjar-lo des del franquisme, sigui modificada amb paràmetres actuals.
  3. Que previ informe favorable de la comissió del nomenclàtor, es substitueixi la injusta dedicació que ara té Josep Villalbí per una via d’igual categoria a la de Joan Palau.

Per al punt 3, proposem la part de l’avinguda Santa Bàrbara entre el carrer d’Amèrica i el Carrer de Murillo, ja que no causaria cap inconvenient al veïnat i simbòlicament seria una referència tant al fet que la via acaba confluint amb l’avinguda Alcalde Palau com al fet que és l’entrada que porta al seu Godall natal. Així, també ens agradaria que s’instal·lés posteriorment als jardins de l’estació d’autobusos un bust en memòria de l’alcalde Josep Villalbí, tal com el té l’alcalde Joan Palau al costat de la via que porta el seu nom, i també als voltants del Mercat, punt on s’uneixen ambdues vies, un homenatge a totes les víctimes ampostines d’aquella guerra i així poder així tancar el debat sobre víctimes i botxins.

Total
9
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Previous Article

Intervenció al ple de rebuig al Pla Delta

Next Article

Debat a Amposta Ràdio sobre el ple municipal de novembre

Related Posts
Total
9
Share